Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

torsdag 30 april 2009

Obligationer

Idag fick jag hem Avanza Magazine och den innehöll en del bra texter. Tänkte citera en del om Obligationsfonder. Claes Hemberg skriver om att just nu är det inte läge att äga obligationer.

"Svenskarnas 100 miljarder i obligationsfonder lever farligt närmaste åren. De kommer sannolikt att tappa ett värde på 10-15 miljarder de kommande tre till fyra åren.

När räntan når botten blir obligationsfonder snart en dålig affär. Sparare som tror att pengarna är trygga där, kommer sannolikt att bli rejält besvikna. Därför är det hög tid att byta ut dem. Den som vill avvakta kan ha pengarna kontant. Vill du treva försiktigt på börsen kan globala fonder vara ett alternativ. Tror du att svenska kronan ska hämta sig är Sverigefonder förstås att föredra, närmaste tiden.

Obligationsfonden fungerar som bolån, men tvärtom. Har du bundit din boränta på en hög nivå så förlorar du på räntefall. Men när du sparar i obligationsfonder är det tvärt om du som lånar ut. Alltså förlorar du när räntan stiger. Enkelt uttryckt förlorar obligationsfonden 5% för varje procent som riksbanken höjer styrräntan. Det kanske inte låter så mycket. Men spararna med pengar i obligationsfonder förväntar sig oftast att dessa alltid ska växa. Så kommer det inte bli närmaste åren. Se upp nämaste åren för smäll i obligationsfonder. www.avanzabank.se/hemberg".

Inga kommentarer: