Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

torsdag 30 april 2009

Obligationer

Idag fick jag hem Avanza Magazine och den innehöll en del bra texter. Tänkte citera en del om Obligationsfonder. Claes Hemberg skriver om att just nu är det inte läge att äga obligationer.

"Svenskarnas 100 miljarder i obligationsfonder lever farligt närmaste åren. De kommer sannolikt att tappa ett värde på 10-15 miljarder de kommande tre till fyra åren.

När räntan når botten blir obligationsfonder snart en dålig affär. Sparare som tror att pengarna är trygga där, kommer sannolikt att bli rejält besvikna. Därför är det hög tid att byta ut dem. Den som vill avvakta kan ha pengarna kontant. Vill du treva försiktigt på börsen kan globala fonder vara ett alternativ. Tror du att svenska kronan ska hämta sig är Sverigefonder förstås att föredra, närmaste tiden.

Obligationsfonden fungerar som bolån, men tvärtom. Har du bundit din boränta på en hög nivå så förlorar du på räntefall. Men när du sparar i obligationsfonder är det tvärt om du som lånar ut. Alltså förlorar du när räntan stiger. Enkelt uttryckt förlorar obligationsfonden 5% för varje procent som riksbanken höjer styrräntan. Det kanske inte låter så mycket. Men spararna med pengar i obligationsfonder förväntar sig oftast att dessa alltid ska växa. Så kommer det inte bli närmaste åren. Se upp nämaste åren för smäll i obligationsfonder. www.avanzabank.se/hemberg".

måndag 13 april 2009

Depåförändring


I torsdags gjorda jag en del depåförändringar och sålde av hela mitt innehav av Avanza Zero och köpte istället Öresund och Investor. Det återstår att se om dessa utvecklas bättre än Zero. Jag funderar även på att köpa lite OMX30 köpwarrants inom snar framtid och även öka investeringen under månaderna maj, juni, juli och augusti, men detta är fortfarande funderingar och jag får se hur det blir.


måndag 6 april 2009

Bästa Sverigefonden




Se ett nytt inlägg om bästa Sverigefonden

Alla fonder finns hos nätmäklaren Avanza. Alla mina portföljer finns hos Avanza, som jag tycker är den bästa nätmäklaren.

Jag tänkte visa er en jämförelse som jag har gjort mellan olika Sverigefonder. Jag har själv alltid förespråkat att investera i Avanza Zero om man skall välja en Sverigefond till sin aktiedepå, kapitalförsäkringsdepå eller ppm depå.

Varför skall man då välja Avanza Zero?

En enda anledning; Den är gratis och ger bästa avkastningen!!
Om den är gratis borde den ju inte vara så bra??!

Låt mig visa med min jämförelse ovan.

I min första bild har jag valt fonder från svenska storbanker som SEB, Handelsbanken och Nordea, oberoende betyg. Det man kan läsa av är att Avanza har bästa "avkastningen".

I min nästa bild har jag valt ut fonder med de bästa betygen från http://www.morningstar.se/, med kategorin sverigefonder. Jag har valt 1 år som jämförelse period. Det man kan läsa av är att Avanza har bästa "avkastningen".

Förvaltningsavgifter
Nordeasverigefond 1,42%
SEB Sverige Chans/Risk 1,3%
Handelsbanken Sverigefond 1,5%
HQ Svea 1,45% plus säljavgift
Swedbank Robur 0,5% plus köpavift 5%

I http://www.morningstar.se/ sökte jag på alla Sverigefonder som finns och resultatet vart 100 olika fonder!!!

Behövs det verkligen så många fonder?

Så länge dessa företag tjänar pengar på folk som inte vet vad de investerar i kommer de att alltid finnas.......

söndag 5 april 2009

OMX 30

I januari månad när jag började blogga hade jag en bild av OMX 30 med glidande medelvärden. MA 2 (medellångt 50 dagar) och MA3 (långt 200 dagar). Se länken. http://sparaklokt.blogspot.com/2009/01/placeringsstrategi-2-r-framt.html



Bilden ovan illustrerar dagens bild. Vi ser att det långa medelvärdet har närmat sig, men det är en bit kvar innan det blir en köpsignal. Det är i alla fall på rätt väg. Jag tror att om man använder sig ut av glidande medelvärden för långsiktiga investeringar på 5-7 år så lär man göra riktigt bra affärer. Jag själv har inte använt det, men skall göra det hädanefter. Vid förra krisen uppstod det en sälj signal 13 September 2000, sedan en falsk köp signal 21 Januari 2002, som följdes av en säljsignal igen vid 20 Februari 2002. Nästa köp signal dröjde ända fram till 5 Juni 2003.


torsdag 2 april 2009

Placering April


Min placering för April månad vart än en gång Ratos aktien som har blivit en favorit hos mig. Jag övervägde mellan Ratos, Nordea och Öresund aktierna. Det vart 160 Ratos aktier från kurs 122 för 19619 Kr. Imorgon kommer jag att få utdelning för Ratos aktierna på 340*9= 3060 kr och dem pengarna skall jag placera i nya innehav av Avanza Zero. Nu har det gått 4 månader sedan jag började att blogga om mitt sparande. Jag kan läsa att jag har ändrat i min strategi lite grann. I mitt första inlägg har jag skrivit att jag enbart skall placera i Zero och Bull och i nästa inlägg skriver jag om placeringar i investmentbolag. Strategin ändras från månad till månad, men nu tror jag att grunden för strategin fungerar. Idag funderade jag mycket på om jag skall öka investeringen närmaste månaderna och sedan allteftersom minska. Det får visa sig.