Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

tisdag 21 februari 2012

Mina intäkter och utgifter



Så här ser budgeten ut just nu för mina intäkter och utgifter. Försöker att lägga in alla siffror så gott jag kan i smartbudget . Jag har gillat det jag sett av programmet hitills, men kommer nog att ha med egna diagram i bloggen med tillgångar och skulder mm, som komplement till smartbudget.

Satt och kollade på ekonominyheterna ikväll och där nämndes det att vi spelar bort 42 miljarder kronor, vad jag förstod var det vad svenska spel omsätter per år. Det innebär 5000 kr per person som är över 18 år i Sverige!!! Sjukt alltså.....

Kan nämna att jag själv brände 1990 kr nyss då jag köpte 2 röda barstolar till min nya lägenhet, kanske lägger ut nån bild här när jag får dem. God Natt så länge och Sparaklokt ;).

måndag 20 februari 2012

Mitt val av avtalspension

Pensionen är uppdelad i 4 delar. Inkomstpension, Premiepension, Avtalspension och Individuellt privat sparande(IPS). Jag är privatanställd tjänsteman och tillhör ITP avtalet. Ovan kan ni se mina val. Jag har valt Alecta i både traditionell försäkrings och fondförsäkringsdelen och har även valt återbetalningsskydd och dessutom familjeskydd. I traditionell försäkring är du garanterad en viss grundpension. Bolaget bestämmer hur dina pensionspengar ska placeras. I fondförsäkring är det du själv som bestämmer i vilka fonder dina pensionspengar ska placeras och hur högrisk du vill ta. Mitt val av Alecta är jag riktigt nöjd med(se avkastning på bilden ovan), däremot funderar jag byta till ena delen till fondförsäkring då jag tror att det är läge att välja något med mer risk. Jag skall kolla runt lite fakta innan jag väljer vilken fond och bolag jag väljer. Jag skall försöka undvika flyttavgift och välja bolag med bra fonder, låga avgifter och höga morningstar betyg. Återkommer mer om detta.

Återbetalningsskydd innebär att dina efterlevande får den ITP-pension som du har tjänat in, om du själv skulle avlida innan eller under tiden pensionen betalas ut. Återbetalningsskydd väljer du i ITP-valet.


Familjeskydd är en extra pension som du kan lägga till i ITP-valet. Det innebär att ett månadsbelopp betalas ut tilldin familj om du avlider innan du har gått i pension. Familjeskydd väljer du i ITP-valet.


Jag har både valt familjeskydd och återbetalningsskydd. Då jag tycker att det är viktigt att säkerställa att min dotter har det riktigt bra ekonomiskt ifall jag skulle avlida. Jag ska kartlägga exakt hur mycket min dotter skulle fått ifall jag avled.

torsdag 16 februari 2012

Smartbudget -- ser riktigt bra ut


Jag har nu skapat ett konto hos smartbudget och kommer att försöka att använda detta varje månad och redovisa min privatekonomi med intäkter och utgifter varje månad. Som jag skrev i mitt förra inlägg så skall jag granska mina kostnader och redovisa hur jag gör i bloggen. Det är typ kostnader som försäkringar, abonnemang, el, olika konton, fackavgifter, mat och nöjen, ja i princip alla mina kostnader som jag skall gå igenom och försöka att minska eller ta bort kostnaden helt och hållet.

Lite helt annat då, idag så ringde en gammal kompis från universitets tiden från Indien. Han har en ledande befattning och delägare på företaget Indpro och jag vart riktigt riktigt glad när han hörde av sig faktist. Han jobbar med IT och är nu bosatt i Indien. Efter samtalet så tänkte jag på min idé om PPM rådgivning som jag har haft. Om han vill vara delaktig i den idén genom att låta någon i Indien göra hemsidan. Vi får se hur det blir med den saken för jag blir inte alls glad när jag läser hur mycket PPM förvaltningsbolagen tar betalt och presterar som de gör. Jag har en idé om att granska dessa bolag och vara kritisk mot dem, sen så startar jag kanske en hobbyverksamhet själv eller gör en gratis tjänst inom PPM Om jag tar betalt så ska det vara väldigt billigt och prisvärt.

Idag lunchade jag med en annan gammal universitetskompis och han jobbar på grannföretaget. Vi brukar luncha ibland och diskutera ekonomi och sånt. Det jag nämnde idag var att hitta företag som kommer att vara värdeaktier inom 10 år och ge en stabil utdelning, som exempelvis HM är idag. En sån sektor tror jag är dagens internethandels företag som exempelvis tretti och cdon. På tv4s ekonominyheterna så nämndes just detta om att 5% av handel görs via nätet. Den siffran tror jag växer markant under närmaste åren.....

lördag 11 februari 2012

Genomgång av mina kostnader


Det är nu dags att gå igenom mina kostnader. Jag känner att jag inte har full koll på mina kostnader just nu. Tänkte försöka att se över detta och ta bort eller dra ner på vissa kostnader. Jag är övertygad om att det finns sådana kostnader som jag kan göra det. Jag flyttade in i min nya lägenhet (se här) för 2 månader sen och innan dess så bodde jag hos mina föräldrar ett tag efter att ha skilt mig. Jag letar efter ett gratis budgetprogram för privat ekonomi. Någon som vet om något bra progra för detta?
Jag har kollat lite snabbt compricer och smartbudget, ska testa dessa och sedan börja redovisa det här. Tänker göra en "sparaklokt" lista i pdf format som mina läsare kan ladda ner med en checklista på hur man kan göra för att dra ner på sina kostnader.

onsdag 8 februari 2012

Hur får man tiden att räcka egentligen..

Den här veckan har jag min dotter och idag drog vi direkt till McDonalds efter dagis, sen gick vi och handlade mat och sånt. Kom hem och städade lite och la in allt man köpt i kylskåpet. Sen var det läggdags för min dotter....
Förstår inte hur alla ensamstående kan hinna med allt. Jag har i alla fall min dotter varannan vecka och hinner göra andra saker när jag inte har henne. Nu sitter jag och kollar på Milan-Juventus matchen med brorsan och kusinen och precis vid skrivande stund sätter Juventus in ett läckert mål. Nu när jag nu tänker efter så har jag ändå hunnit med rätt mycket idag, har tom skrivit i bloggen :)...En sak till bara, hur fan ska man orka att jobba tills man är 75år......

måndag 6 februari 2012

Min dotters portfölj





Dags för att uppdatera min dotters portföljinnehav. Anledningen till att det är 2 olika depåer är för att ena hade jag tillsammans med min fru och den andra har jag själv. Det totala värdet är just nu 79033 Kr och hon är just nu 4 år gammal. Snacka om rik tjej :)...

söndag 5 februari 2012

Min brors portfölj



För ungefär 1 år sen skrev jag ett inlägg om min brors portfölj (se här) som jag förvaltar. Då skrev jag om att målet är en avkastning på 10% per år.


I slutet av år 2009 skulle 135 400 kr *1,1 + 13200 = 162 140
I slutet av år 2010 skulle 162 140*1,1 + 13200 = 191 554
I slutet av år 2011 skulle det vara 191 554*1,1 +13200 = 223 909
I slutet av år 2012 skall det vara 223 909 *1,1 +13200 = 259 500
I slutet av år 2013 skall det vara 259 500 *1,1 + 13200 = 298 650


Målet var att det skulle vara 223909 kr under slutet av 2011, just nu är värdet på 216 046 kr. Jag har lyckats bra mot nedgången nu senast för ett halvår sedan. Nu har jag riktat om portföljen till aktiefonder och hedgefonder.


Veckan som gått har varit bra, jag har varit nyttig och tagit med lunch hemifrån och tränat 3 ggr. Allt var bra förutom böteslappen som jag fick på 900 kr vid Hornsgatan igår :(.

fredag 3 februari 2012

Lägenhetsköp




Hej,

Det har hänt en del sen jag skrev i bloggen bl a har jag köpt en nyproducerad lägenhet i Solna för 1 980 000. Den är på 2 rum och 73 kvadratmeter. Det är väl ett riktigt bra köp med ett pris på 27000 kr/kvadratmeter!

Jag tror att det är det i alla fall :). Jag bor här med min dotter som är 4 år. Hon är hos mig varannan vecka och vi trivs som bara den. Jag funderar redan nu på att reservera en nyproducerad 3:a i området, men är lite osäker på hur bostadspriserna kommer att utveckla sig. Jag tror starkt på området och sen så behöver jag en lägenhet med ett extra rum till min dotter.

Jag kommer skriva i bloggen angående detta och försöka att uppdatera varannan dag här. Kommer att skriva om min brors, min dotters och min egen porfölj som jag förvaltar. Funderar även på att gå igenom allt som har med min egen ekonomi att göra, försöka att hitta kostnader som jag kan minska eller bli av med helt. Skriva lite mer om vad man gör på fritiden mm. Hade en polare här hos mig idag, han drog nyss och jag kollar på kanal 5 nu. En film som heter Captivity. Nu vart jag sugen på en Coca Cola som fan, tur att man har en i kylen.....aja. Vi syns så länge, ska som sagt försöka att uppdatera lite oftare.