Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

onsdag 2 juli 2014

Effektiva räntan - Bättre Bolån

Försöker att reda ut det här med effektiva räntan och enligt senaste avin från Bättre Bolån så har jag en effektiv ränta på 2,61%, men det är alldeles för högt tycker jag. Se föregående inlägg och kommentarer.

Räkneexempel nedan från Bättre Bolån.
För ett bolån på 2 000 000 kr med en 3 månaders bunden ränta på 2,62 % (riktränta per 2014-04-01), rak amortering på 40 år, inbetalningar via autogiro och en uppläggningsavgift på 2 950 kr blir den effektiva räntan 2,66 %. Vid oförändrat ränteläge under lånets amorteringstid blir den totala summan att betala 3 053 133 kr. Första månadskostnad för ränta och amortering blir 8 533 kr.

Enligt räkneexempel ovan bör min effektiva ränta ligga runt 2,17%.

Från Wikipedia;
Med effektiv ränta eller effektiv årsränta avses kostnaden (ränta och avgifter) för en kredit uttryckt som en årlig räntesats på kreditbeloppet. Räntesatsen beräknas som om räntan betalas en gång per år, och ofta används räntedagsbasen 360/360. Genom omräkning till effektiv ränta kan man lättare jämföra räntor som annars uttrycks på olika sätt.

Jag ska kolla nästa avi och räkna på detta och om det är så att min effektiva ränta ligger runt 2,61% så har jag verkligen blivit blåst av dem :).


2 kommentarer:

Anonym sa...

Som du säger, kolla nästa avi. Du skrev en kommentar i förra posten om att de sagt att den höga räntan bara är för första månaden. Låter lite konstigt att göra så i och för sig, men det blir säkert bra till nästa. Annars har du blivit lurad :)

SparaKlokt sa...

Ja jag ska göra så och räkna på det själv. För det låter väldigt sjukt. Det blir en skillnad på 9000kr liksom. De kan väl inte ha så höga admin avgifter....