Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

tisdag 9 december 2014

Vart är vi enligt investeringsklockan eller investeringscykeln?





Vart är vi egentligen enligt investeringsklockan och investeringscykeln?
Räntan är superlåg och råvarupriserna är dyker neråt, så då bör vi väl vara runt klockan 7 eller? Om jag fick tippa ett klockslag så är vi vid 7, då ska man alltså äga aktier. Min strategi är aktier hela tiden och återinvestera utdelningar som gäller, men det är ändå intressant att analysera klockan. Den är väldigt bra att följa. 


På bilden nedan har jag analyserat reporäntan och antal månader som börsen haft en bull och bear trend.
I boken "Dags att köpa aktier" som är skriven av Urban Bäckström så har han räknat ut i genomsnitt hur länge en Bull trend varat mellan 1918- 2008 och resultatet är i genomsnitt 3,9 år och då har börsen stigit med i genomsnitt 153%. För Bear trend gäller det i genomsnitt 2 år och - 36%.

I nuläget har OMX30 stigit i 70 månader sträck om man bortser nedgången år 2010. Enligt Urban Bäckström varar en bull trend i genomsnitt 3,9 år och nu har den varat i 5,8 år. Bör vi vara rädda för en börskrasch? Enligt min mening nej. Jag tror inte att vi närmaste året kommer ha en krasch på -30% eller mer, däremot är jag ganska övertygad om att det borde komma en nedgång på - 10% under nästa år, därefter klättra upp till nivåerna innan. Om jag måste chansa på hur börsen utvecklas nästa år och måste välja med 5 procents intervall, så säger jag upp 7-12%.




Jag har skrivit in vad reporäntan varit vid topp, dal och mitten av kurserna. Den röda pricken visar när reporäntan börjat stiga och den gröna när den börjar sjunka.

I mina tidigare inlägg där jag nämnt investeringscykeln har jag skrivit:

Jag ser med optimism inför nästa år och tror på en positiv börs på en avkastning mellan 10-15%. I värsta fall så sjunker kurserna det första halvåret för att sedan vändas till en mycket positiv börs. 2013-2015 kommer det nog att löna sig väldigt mycket att äga aktier och jag själv gör mina investeringar efter den tron.

Att säga att det är en överhettning just nu är att ta i tycker jag.

Frågan är hur länge Bull trenden håller i för den här gången, just nu har den varat i 18 månader och man bör nog justera sin depå så att man tar lite mindre risk. Typ 80% aktier och 20% ränta.

5 kommentarer:

Henning Hammar sa...

Intressant inlägg. Ett annat sätt att se på investerarcykeln är att kolla på konjunkturbarometern. Den har varit riktigt träffsäker de senaste 30 åren och indikerat köp och sälj då företagens vinster samt riskvilja korrelerar riktigt bra med konjunkturen. Enligt den är vi i ett slags normalläge nu. http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Konjunkturen---Barometerindikatorn/

Tror inte vi ska se 2009-idag som en cykel. T.ex. var det mycket bättre att äga obligationer än aktier under 2011. Bättre att se att den nya cykeln började under 2012 så en bull-period på 2-3 år har passerat. Så det är förhoppningsvis något år kvar.

Gillar din förutsägelse för 2013. Stämde in bra. Hoppas den stämmer in på lång sikt till 2015.

Förresten, du funderar inte på att skifta över till obligationer om börsen vänder?

SparaKlokt sa...

Tack för din feedback!

Gillar din analys om att vi egentligen haft en bull period från 2012, håller med där. Jag har följt konjunkturbarometern till och från och det är en bra indikator att följa.

Jag funderar inte på att skifta om portföljen till obligationer. Utan är väldigt utdelningsfixerad just nu och så småningom kommer min depå bestå enbart av utdelnings aktier. Det är en strategi jag har just nu i alla fall.

Henning Hammar sa...

Tack för svar!

Bra med utdelningsaktier nu i lågränteläge. Tänkte bara att obligationer kan vara bra att ha om man ändå inser att marknaden går in i ny fas och det finns stor risk i aktier. Ser att du har mycket preferensaktier, dessa fungerar kanske ganska bra i ett sånt läge.

Ville ge lite beröm för bloggen också. Intressant att läsa.

SparaKlokt sa...

Jo jag tror att det kan komma en korrigering på -10% och då bör räntepapper vara fördelaktigt. Att kunna tima det är betydligt svårare i praktiken och därför har jag bestämt mig för att alltid äga aktier. Inom 3-4 år kommer även preferensaktierna säljas och placeras i aktier. Jag räknar med att bankaktier kommer att vara bra att äga jämför med fastighetsaktier när räntan stiger.
Jag har varit inne i din blogg och lägger in den i min läslista. Du verkar duktig, kunnig och matematisk fysiker :).

Anonym sa...

Jag tror att investeringsklockan nu (sommaren 2015) är runt kl 12, alltså någonstans mellan återhämtning och överhettning. En räntehöjning är inte alltför långt borta i USA och då brukar klockan sägas vara 1. Vid första räntehöjningen och ett tag därefter kan aktierna fortfarande gå bra, men om något år kommer börsnedgången. Möjligen ligger vi i Sverige något efter USA i klockan (kanske kl 11 istället för kl 12?).

Jag tror också att vi egentligen har haft två konjunkturcykler (två varv i investeringsklockan) sedan 2009, men att konjunkturnedgången runt 2011-2012 inte påverkade aktiemarknaden så mycket, kanske för att aktierna var rätt lågt värderade/prisvärda sedan den stora nedgången 2007-2008.