Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

torsdag 28 augusti 2014

Mitt rörliga bolån 2,14%

 
 
Mitt bolån ligger på 2,14% och där har jag skuld på totalt 1 888 77 kr. Det är lite saftigt och skrämmande. Jag har alltid förespråkat att ha rörlig ränta, får se om jag klarar av att ha is i magen och hålla det. Det skulle bli väldigt jobbigt om man förlora jobbet, räntorna går upp och lägenhetspriserna sjunker. Plötsligt har man då ingen förmögenhet :). Shit happens....då tar vi det då....
 
Hur tänker ni med era bolån? Har ni rörlig, fast och vilka räntor?


tisdag 26 augusti 2014

Mitt CSN - lån 162 834 kr

 
 
Mitt CSN-lån ligger just nu på 162 834 kr och jag försöker att betala av så minimalt som möjligt. Det är väldigt låg ränta på CSN lån; 1,2%. Just därför kommer jag nog aldrig betala av det helt och hållet. Så länge jag kan slå 1,2% med mina investeringar så betalar jag aldrig av det. De enda lånen jag har och har haft i mitt liv är CSN lån och bostads lån. Kommer aldrig att ta andra lån. Folk tar lån hur som helst tycker jag. Du har inte "råd" med vissa grejer och tar lån för att kunna köpa det. I själva verket gör du varan som du inte har "råd" med ännu dyrare med lån. Det är väldigt idiotiskt att ta såna lån tycker jag....Håller ni med mig?
 

Tillbaks från semestern

Nu är man tillbaks från semestern och kan börja skriva en del inlägg. Det här året har jag skrivit mycket på bloggen och skall hålla den här takten. Det har gått en del pengar på semestern och det är dags att kolla igenom sitt konto hos Smartbudget. Försöker att uppdatera mina PPM val, lån, lägenhet och aktieportfölj så ofta jag kan.

onsdag 20 augusti 2014

Den bästa fondportföljen 2014

I år började jag med att komponera ihop en fondportfölj inför varje år, såsom jag gör med PPM portföljen. Jag tänkte uppdatera utvecklingen för i år för portföljen.

Se nedan utvecklingen för varje enskild fond:

Avanza Zero 7,2%
Didner & Gerge 12%
Brummer MS 1,2%
Atlant Stability 2%

Fördelningen av fonderna:

Avanza Zero 30%
Didner & Gerge 30%
Brummer MS 20%
Atlant Stability 20%

Den totala utvecklingen av fondportföljen ligger på 6,4%.

Jag rekommenderar att öppna ett konto hos Avanza, där finns alla fonder ovan.

tisdag 19 augusti 2014

Lägenhetspris 2 795 000

Lägenheten under mig säljs och det är ett accepterat pris på 2 795 000. Det är helt otroligt! Hur länge kommer priserna gå upp så här? När räntorna går upp om 2-3 år, hur ska folk ha råd egentligen. Om lägenheten under mig går för det här priset så lär ju min vara "värd" 2 850 000 minst och då har jag flyttat in för 3 månader sen. Jag köpte min för 2 250 000. Enligt siffrorna ovan så har jag gjort en vinst på 600 000.

Säljer av mina Sas preferensaktier

Jag säljer av min SAS preferensaktier med en förlust på 16%. Väldigt besviken på det här köpet. Hängde med hypen med preferensaktier och gjorde en rejäl förlust. De andra preferensaktierna har jag kvar. Bl a Fastpartner, Ratos, Akelius och Amasten. Betalar av lite på Superlånet och fördelar jämnt på fonderna Catella Avkastning, Atlant Stability och Spiltan Högräntefonden, som är en av de bästa fonderna inom sina kategorier.

måndag 18 augusti 2014

Återbalansering av PPM portföljen 8%

Nu är det dags att återbalansera PPM portföljen så att det består av 30 % Obligationer och 70% Aktiefonder. Se bilden nedan.


 
 
Du återbalanserar genom markerade knappen ovan. Jag tar hem lite vinster från aktiefonderna och placerar dessa i obligationsfonden. Just nu är fördelningen 28/72. Se mina rekommenderade portföljer inför 2014. Hör av er om ni har några frågor genom att kommentera inlägget.

 


torsdag 14 augusti 2014

Pengar in, pengar ut!

Pärlan har kommit :). Jag har bestämt mig för att dra in allt sparande under 3 år och även ta ut aktieutdelningar o räntor som jag får in av mina innehav. Har även dragit in mitt sparande för min dotter. All pengar som kommer in ska helt enkelt ut på kläder, resor, mat o annat. Inget sparande alls förutom den tvingande amorteringen jag har på mitt bolån. Se nedan vilken present Sparaklokt gett sig själv. Vad tycker ni?

tisdag 12 augusti 2014

Avanza grymt bra betyg!

Nätmäklaren Avanza som jag har mina depåer hos får väldigt bra betyg på hemsidan Bankbetyg, där det går att jämföra betyg, kort, bolåneräntor och tjänster. Jag har hela tiden rekommenderat mina läsare att öppna ISK konton hos Avanza och sköta sina affärer själva. Många andra verkar också tycka att Avanza är den bästa banken. Öppna gärna ett ISK konto hos dem!

fredag 8 augusti 2014

PPM 8%

Min PPM utveckling för i år är 8%. Helt ok tycker jag, då jag har en fördelning på 30% obligationer och 70% aktiefonder. Borde kanske ha gjort en balansering för någon månad sen. Avvaktar och behåller min fördelning.