Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

måndag 9 februari 2015

Nytt lägenhetsköp - 2 890 000

Funderar på att skriva in mig i en ny lägenhet i Solna pga lite privata omständigheter. Det jag är rädd över är att bostadsmarknaden kommer att kollapsa inom en snar framtid.
Hur mycket tror ni lägenheterna kan gå ner i såna fall?

7 kommentarer:

Stefan Thelenius sa...

Väldigt svårt att säga, man bör helst vara långsiktig i sitt boende och i 1:a hand klara boendekostnaden med marginal över tiden oavsett värdeutveckling.

Min gissning är att så länge lågräntemiljön pågår borde nedsidan vara begränsad i Sthlm de närmsta åren. Men för enskilda objekt och under kortare perioder så kan nog priserna dippa 10-20%

Aktienovisen sa...

Jag tror precis som Stefan att så länge lågräntemiljön fortsätter så kan man nog vara lugn. I alla fall för privata bostäder. Senaste fastighetsbubblan vi hade 90-94, även om den mest omfattade komemrsiella fastigheter, så gick värdet på privata bostäder ner nånstans mellan 15-20%.

Ska kanske tilläggas att det var annorlunda omständigheter då. Bankens utlåningsränta låg runt 15% och inflationen på 2% mot jämförande under 1% i utlåningsränta för bankerna nu och väldigt knapp inflation.

Ska man räkna från toppen 1987 i bostadsrättspriser så tog det ända till 1998-99 innan vi såg liknande priser i Stockholm(ekonomifakta.se).

Sammanfattningsvis tror jag att ifall du behöver pengarna inom 3-4 år så tror inte jag att det är en bra ide att lägga dem där. Lågräntenivån kommer säkert fortsätta ända fram till efter 2016 och med alla orosmoment runt om i världen så hade jag inte lagt in dem på bostadsmarknaden om man inte tänker långsiktigt :) (ska tilläggas att jag är amatör och detta är en amatörs tankar :D)

Henning Hammar sa...

Jag studerade bostadspriserna i hög grad under förra året då jag funderade på att köpa en lägenhet. Kom fram till att det kändes allmänt högt värderat och var lite orolig speciellt här i Uppsala då priserna på lägenheter nästan dubblerats sedan 2008. Något jag kom fram till är dels följande:

- Priserna kan falla, om de gör så ca 20-30 % enligt Boverket, troligtvis i nästa lågkonjunktur. Men likt 90-talet så kan de öka igen.
- Men går man väl in i bostadsmarknaden med en bra ekonomi så bör inte detta vara något problem på lång sikt. Likt aktiemarknaden så är förlusterna om man går in eller om man går ur marknaden.
- Det finns många gömda kostnader, bl.a. så brukar nybyggda lägenheter ha 1-2 miljoner i lån gömt i bostadsrättsföreningen som man kommer att få behöva betala för om räntorna går upp och dessa behöver amorteras. Speciellt ha syn på amorteringstakten, nya lägenheter amorterar knappt på lånen.
- Notera kostnaden för investeringen. Jag tycker att 3-4 % direktavkastning är rimlig för att täcka utgifter i form av räntor och slitage. Det täcker en långsiktig ränta på 4-5 % per år om avdraget består samt lite extra för slitage. Det innebär en kostnad på 7000-10000 kr per månad för 2,9 miljoner. Detta utöver avgiften. Så tänk som en investerare med alternativ.

Man kan alltid spekulera i prisfall, men är man i bostadsmarknaden så är det mest kostnaden för investeringen som är relevant. För mig handlade det om att gå in i marknaden eller ej. Jag har en bra hyresrätt så valde att inte göra det. Håller med Stefan, det viktiga är om man kan klara boendekostnaden över tiden. Om 5-10 år kommer bostadspriserna ändå stå högre om vi har ett fall bakom hörnet.

Tips är att läsa på Ekonomistas vad de tror om bostadspriserna. De har några bra inlägg: http://ekonomistas.se/category/bostadspolitik/

Anonym sa...

Är ingen ekonomisk analytiker, men har lägenheten rimlig promenadavstånd till T-bana och Pendel, så är det förmodligen aldrig en dålig affär i Stockholm, speciellt om det stämmer att det flyttar in en busslast varje dag och nybyggnationen är inte så det fyller upp behoven. men som sagt man bör kunna bära variationerna i boendekostnader över tid.

Aktie rudis

Redaktionen sa...

Det beror på så väldigt många faktorer, men om man börja med amorteringskravet som ligger som förslag så borde det ge 5-6 %. Troligen blir det mindre, pga att folk kan omprioritera sitt sparande och styra om det till amortering. Är det dessutom negativa räntor på lönekontot, är det bara vettigt att amortera som attan.

En "fullständig" bostadskrasch kan säkert bottna på -60 %. (Exakt när blir människor rädda ? Förmodligen när deras lån överstiger värdet på huset. För de flesta ligger detta på hyfsat höga tal, unga i Stockholm undantagna. Sen är Sverige inte USA, så bostadsägaren vinner inget på att flytta och börja om. Istället får de bara en skuld som hänger kvar väääldigt länge. )

Å man kan ju räkna med att marknaden studsar tillbaka efter ett decenium eller så.

SparaKlokt sa...

Tack för kommentarerna!

I mitt nästa inlägg kommer jag redovisa lite mer detaljer. Det jag är orolig över är att bostadspriserna kommer rasa innan jag hinner att sälja den lägenhet jag har.

SparaKlokt sa...

Jag har bestämt mig att flytta tillbaks till Solna. Känner att jag måste pga privata skäl. Funderar på att skriva in mig i en ny lägenhet nu på söndag om jag lyckas få den. Ringde mäklaren och frågade lite grann och han sade att det är kaos. 2500 intresserade på 125 lägenheter. Kommer åka ut tidigt och ställa mig i kön, räknar med att det kommer vara låååång kö!
Jag köper inte i första hand för att jag göra en vinst, men hellre lägger jag till några hundra tusen extra för att bo finare. Det är viktigt för mig.

Det är några omständigheter som oroar mig;

1. Jag har lägenhet som är värderad till 3 000 000 och inflytt till den jag bokar är 2017. Finns en risk på att bopriserna rasar med -30%. Har dessutom lån på 2 000 000 på den. Vad tror ni, kan det rasa 2017?

2. Har en del pengar i börsen och det skulle inte vara roligt om både bopriserna och börsen rasar samtidigt, att börsen rasar med -40% till 2017. Nån analys på det?

3. Finns risk med att jag blir av med mitt jobb 2016 maj, där har jag garderat mig med att teckna en försäkring.

Det jag kan göra är att minska mitt aktieinnehav för att gardera mig lite grann. Jobbet kan jag inte påverka just nu och bopriserna skulle jag inte kunna påverka.

Vad skulle ni gjort och har ni några förslag? Detta är typisk, kapitalist/I lands bekymmer och jag tar mig ur detta, men ändå?