Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

fredag 10 april 2015

En väns portfölj upp 39,44% - behöver lite grymma tips!En nära vän till mig som jag har kontakt med brukar höra av sig då och då och prata om lite olika placeringar och vad jag tycker och tänker om hans portfölj. Han har byggt upp en bra portfölj tycker jag och han ville så gärna ha lite tips och synpunkter från mina läsare. Han vill verkligen ha lite tips. Se hans text nedan.

Hej alla läsare till Sparaklokt :).

Så här ser min portfölj ut och jag är ute efter ganska säker portfölj som inte svänger mycket. Jag vet om att det kommer komma en dipp inom snar framtid, för detta är inte hållbart å andra sidan så är räntenivån låg, som förbryllar mig mycket. Samtidigt vill jag in i bostadsmarknaden, som har skjutit upp i sjuka priser!

Hur bör jag tänka och har ni lite tips på aktier, fonder just nu?

Jag har sorterat portföljen efter marknadsvärdet inom varje aktie. Högst upp, störst värde.

Aktier : 53 %


Obligationer, räntebevis, börshandlade fonder: 43%Tacksam för alla tips!

Mvh N.

7 kommentarer:

Aktienovisen sa...

Jag har inte direkt något tips utan vill utöka en av hans frågeställningar om att han vill in på bostadsmarknaden.

Jag själv är inne på bostadsmarknaden men jag och flickvännen kommer troligtvis flytta inom 3-5 år skulle jag chansa på.

Hur ska man egentligen tänka här för jag vill ju inte sitta med allt kapital inne på aktiemarknaden när den precis dippat och vi i samma veva kanske kommer på att vi vill byta bostad?

Jag vill ju heller inte sitta med kapital utanför marknaden om den dippat i tron om att vi kanske behöver pengarna inom en viss framtid för att byta bostad? Exempelvis sitta utanför marknaden om den dippat inom 1 år. Marknaden återhämtar sig på 3 år och det visar sig att vi inte flyttar förrän om 5 år. Då har man ju missat en ENORM investeringsmöjlighet.

Så hur ska man egentligen tänka här?

Anonym sa...

Hittade ett bolag i Finland som heter SRV som ska bygga det här i Helsingfors:

http://www.redi.fi/en/

Jag tänkte själv kolla upp detta mer. Kan kanske bli bra på sikt.
Men just nu verkar aktien lite tråkig.

Anonym sa...

Ratos? SAS? Avanza mycket dyr nu. Valuta?

Anonym sa...

Wow, vilken stor portfölj... Avanza måste älska dig som kund ;)

Kanske köpa lite Avanza sj kanske? ;)

/A

Anonym sa...

Grymma tips kan jag nog inte bidra med. Men några synpunkter. Du har många fina aktier (och några mer riskfyllda), och fler aktier ska du nog inte ha. Annars kan du lika bra köpa en indexfond, som man brukar säga. De oljerelaterade aktierna skulle jag göra mig av med. Risken finns att de går ned ännu mer (se Claes Hembergs blogg igår: ”Oljan mot 20 dollar”). Bättre att ta förlusterna. Och BULL x5 är i så fall vansinnigt. Aldrig att jag skulle befatta mig med hävstång av den kalibern. Qliro skulle jag också förpassa – en annan gång är det bättre att sälja innan kursen dykt så mycket.

Du har Fast partner, den preffen säljs över inlösenkursen vilket gör den riskfylld. Jag skulle sålt den. Premieobligationer är jag ingen vän av i detta ränteläge. Chansen att vinna är mycket, mycket liten, och den vinst du får om du har 10 i serie är försumbar. Vad står förresten ”bl” för? Att de är blandade – i så fall får du väl inte ens den garanterade vinsten. Vad jag kan tipsa om är Catellas hedgefond – den blev årets hedgefond i år. Bra utveckling till hyfsat låg risk och daglig handel. Jag har flyttat till den från Atlant Stability.

Men det viktiga är det som Aktienovisen är inne på: Vad har du för strategi för ditt lägenhetsköp? Vad är din tidsplan? Börsen kan falla, och det rejält, i år eller om något år. Det kan innebära att dina tillgångar i värsta fall kan krympa med 50 % eller mer, och att det kan ta uppåt fem år innan de återhämtat sig någorlunda. Du måste ha en strategi för detta. Man brukar avrådas från att ha pengar på börsen som man behöver inom fem år.
//V-a

Aktiejuristen sa...

Som kloka människor redan påpekat så är tanken kring lägenhetsköpet avgörande - ska du göra detta inom ett par år så ska du se till att ha tillräckligt med pengar för detta utanför aktiekontot. Inte för att det är troligt att du med den riskspridningen ska förlora allt men däremot vill man inte försätta sig i situationen att man måste sälja sina innehav på botten av en nedgång.

Vad gäller aktierna är det väldigt många och jag undrar om din vän har analyserat igenom alla och om hen verkligen har tid att hålla koll på så många bolag. Med tanke på prestationen över tid justerat för 47 % räntebärande är nästan på pricken som index kan det finnas en poäng i att köpa Avanza zero istället för aktier framöver. Alternativet är att verkligen satsa på att slå index vilket kräver att man koncentrerar portföljen till aktierna med bäst förutsättningar. Bäst chans med viss riskspridning skulle jag säga att man har med 8-12 bolag.

Anonym sa...

Planera för att lägga dig i så säkra placeringar som möjligt, gäller både finansiella och reala tillgångar dvs bostad.

Många verkar ha glömt finanskrisen och vad som hände då. Det absolut mest sannolika är ett liknande scenario ganska snart och den som säkrat sina tillgångar i tid kommer att kunna göra fina affärer när börsen bottnat. Finns ingen anledning att jaga de sista procenten i slutet på en börsuppgång.