Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

onsdag 10 juni 2015

Köpa lägenheter istället för aktier - upp 51%?

Jag är 35 år och har köpt totalt 4 bostadsrätter under min tid och ingen av dem har jag gjort i vinst syfte, men ändå har jag tjänat mer på mina bostäder än mina investeringar i aktier.
Det är en fastighetsbyrå som hyr lokalen i vår bostadsrättsförening och där såg jag en annons om att de hade sålt lägenheten under mig för hela 3,4 miljoner och då har jag köpt min för 2,25 miljoner. Ibland funderar jag på om man skall sälja sin lägenhet och invänta en börskrasch och sen köra all-in!
När det gäller bostadspriserna i Stockholm så har jag svårt att tro att de skall upp mer i pris i den här takten å andra sidan så tror jag inte heller på en bostadsbubbla. I den frågan resonerar jag så att det är väldigt många som flyttar in till Stockholm, samtidigt som det är bostadsbrist och det kommer alltid att finnas folk som har cash. Ta exempelvis mitt fall som exempel. Idag skulle jag aldrig ha råd att köpa min nuvarande bostad, men jag behöver ändå någonstans att bo. Jag skulle då blivit tvungen att söka mig bort ännu mer till de yttre förorterna. Det kommer alltid finnas folk som har råd med de dyraste lägenheterna och de resterande kommer att skjutas längre ifran centrala Stockholm. Se mina tidigare inlägg i länken nedan.

Vad tror ni själva om bostadspriserna, kommer det en bostadskrasch?
Jag har börjat blogga i en nystartad aktieportal. Du når den via www.sparaklokt.se

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det känns ofta enkelt och lite "orättvist" att ha ägt sitt boende närmsta åren och sålt med vinst. Trots en bra hyresrätt och skapligt månadssparande kan jag inte matcha den utvecklingen.

Men, tänker också på att de allra flesta har gjort den investering med 85% belåning och en fantastisk hävstång. Så det går ju inte riktigt jämföra på det sättet.

Men Peter Lynch förordar ju att äga sitt boende som investering innan man ger sig in på börsen. Få investeringar undersöker vi lika grundligt och sköter om och håller efter så väl som fastigheter. Det tillsammans med hävstången och utvecklignen på bostadsmarknaden gör det väl till en väldigt bra investering på många sätt också.

Däremot är jag inte alls sugen på att köpa ett boende just nu ;)

Anonym sa...

Ledsen men resonemanget haltar. Att det alltid finns folk som vill betala för något skulle innebära att prisbilden aldrig går ner menar du? Skillnaden är ju på vad man är beredd att betala för något. Just nu många som vill betala dyrt då många kan betala dyrt pga av krediterna. Om bara en 1-2 personer vill köpa..knappast samma prisbild.

Skillnaden är ju riskfria pengar som finns idag.
Den mängd som har tillgång till de höga krediterna i framtiden kommer att vara färre ifall vi har ett högre ränteläge. Sker inget med räntorna, så blir det nog ingen gigantisk nedgång. Men om de går upp någon procentenhet så har du inte samma efterfrågan då färre kan efterfråga den dyra varan. Därmed lägre pris.

Anonym sa...

Oj, tradevenu :(

Tråkigt att höra

Anonym sa...

Hej!

Jag har följt din blogg ett tag, och vill nu höra efter lite råd och tips.

Om du hade valt att spara en månadspeng i fonder, vilka hade det varit?
Målet är väl att inom 1-2 år ha en bostadsrätt, ha en buffert för kontantinsatsen, d.v.s de 15% som banken kräver.

Jag skulle kunna spara mellan 2000-5000 kr varje månad i fonder/aktier. Dock inte så bra koll på aktier!

Vad hade du gjort i min situation?

Tack för svar.

SparaKlokt sa...

Om vi utgår från att du ska spara 5000 kr varje månad i 2 år framåt för en kontantinsats så blir det totalt 120 000 kr.

I dagsläget nu när börsen varit på ATH skulle jag valt 3 fonder.

Atlant Stability 1500 kr
Catella Avkastning 1500 kr
Brummer MS 2000 kr

Booban sa...

Man måste har två lägenheter. En för att spekulera i och en för att bo i.