Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

tisdag 28 april 2015

"Lugnet före stormen" - Grym artikel delad 16 303 ggr

"I dag kan vem som helst förstå att Island var en hysterisk kasinoekonomi före kraschen. Ett land med lika stor befolkning som Malmö med en banksektor på tio gånger BNP som ledd av ett antal självutnämnda finansgenier skulle erövra världen. Men innan det small var galenskapen inte uppenbar. Långt därifrån."

2006 skrev ekonomen Frederic Mishkin, sedermera höjdare i den amerikanska centralbanken Federal Reserve, en rapport där han berömde stabiliteten i Islands ekonomi och bedömde sannolikheten för en finansiell härdsmälta som ”mycket låg”. Sommaren 2008 skrev Internationella valutafonden (IMF) ett utlåtande där den isländska ekonomin höjdes till skyarna och där framtidsutsikterna beskrevs som ”avundsvärda”. Tre månader senare var kollapsen ett faktum.


"Detta är inget ovanligt."
"I den ombonade tillvaron inuti en bubbla finns alltid gott om människor som kan förklara att allt som händer är fullständigt normalt och vettigt."
"Det är först efteråt som insikten sjunker in om att det var sinnessjukt och osunt."
"Den tyske filosofen Arthur Schopenhauer sade en gång att alla sanningar genomgår tre stadier. Först blir de förlöjligade. Sedan blir de våldsamt motarbetade. Slutligen blir de accepterade som självklara."
En mycket bra artikel på SvD skriven av Andreas Cervenka. Ingen kan allt inom finansmarknaden, men alla kan nåt. Internationella valutafonden (IMF) eller ekonomen Frederic Mishkin ska väl ha koll på sånt som Islands ekonomi, eller?
Ta 2008 som ett annat exempel då Lehman Brothers gick i konkurs. En bank som hade funnits sen 1850 med 25 000 anställda och gick i konkurs inom några dagar.

Hur är detta möjligt och visste ingen om det här?

Inför varje börsår brukade jag skriva ett inlägg och spara vad "experter" tror om börsen nästa år, tyvärr har jag slutat/missat att göra det. Borde börja göra det igen. 
Vill ni veta vad Lehman Brothers trodde om den Europeiska börsen inför 2008?
"Lehman Brothers ser positivt på Europas aktiemarknad inför det kommande året, och spår att europeiska aktier kommer att öka i värde med 13 procent."
Svenska börsen kraschade med -45% och Lehman Brothers ansökte om konkurs de året.....
Jag försöker alltid utgå från att allt kan hända och gör mina investeringar efter det.
Se Andreas Cervenka hela artikel och mina inlägg "inför nya börsår"


Inga kommentarer: