Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

söndag 18 april 2010

Artiklar om inför det nya börsåret

Jag brukar spara artiklar om hur börsen skall gå nästa år. Artiklarna brukar komma ut vid slutet av året.

Inför 2006 (utveckling 26%)

Börsläget inför 2006 är osäkert. Den bilden ger ett femtontal finansmän och kvinnor i en rundringning som Dagens Industri har gjort. Men en majoritet tror ändå på en fortsatt börsuppgång. Mest positiv bland finanspersonerna är den kände finansmannen Christer Gardell, som tror på en börsuppgång på mellan 10 och 20 procent i år.
- Antagligen hamnar vi i det övre intervallet, säger Christer Gardell.


De största pessimisterna är Sven-Olof Johansson samt Sven Hagströmer och Mats Qviberg som alla tror på en börsnedgång 2006.
- Man kan våga surfa vidare på börsen i två månader till. Sedan ska man vara mycket försiktig. Vi har haft 13 räntehöjningar i rad i USA och det finns många andra element som gör det skakigt, säger Mats Qviberg.


Inför 2007 (utveckling -8% )

Stockholmsbörsen har klättrat fyra kalenderår i rad. Blir det ett femte? Att spå börsutvecklingen är bland det svåraste som finns, helt i klass med att pricka in tretton rätt på stryktipset. Det blir inte lättare av att konjunkturen i världen är i en vändpunkt. Addera också globaliseringens svårförutsägbara effekter. 2006 blev ett "bonusår". De flesta bolag skördade redan 2005 och gick in i 2006 med låga kostnader och små investeringar. Resultatet känner vi till: rekordhög lönsamhet, svällande kassor och ymnigt pengaflöde på väg till aktieägarna
Rodney Alfvén, Cheuvreux Nordic 8 till 12 procent upp
Anders Berg, Evli Group Ger ingen prognos men 2007 blir volatilt
Stephanie Gabrielsson, SEB Aktiehandel, 8 till 12 procent upp
Ronny Jacobsson, Swedbank, 5 till 8 procent upp plus utdelningar på 5 procent
Morten Kongshaug Danske Bank , 5 till 10 procent upp

Inför 2008 (Utveckling - 45%)

Christer Gardell sammanfattar ett turbulent 2007 och ser fram emot ett år med bra rapporter och höga utdelningar. ”Det känns som om det blir ett ganska bra år”, säger han. - Jag räknar med att man kommer över oron kring USA och att börsen tar fart igen, det känns som om nästa år blir ett rätt bra år, säger han och utvecklar:
- Jag tror ju att man har överreagerat på subprime och USA, man kommer att se ett år med bra rapporter från sista kvartalet. Sen tror jag att det blir rätt mycket fokus på utdelningarna, jag tror att de blir väldigt höga, säger han till E24. Mats Qviberg, Öresund:
Det jag undviker är skog och banker. Men man ska inte fokusera på branscher. Titta på bolag som gått bra i år och fortsätter att gå bra, som H&M och Skistar, bolag med starka huvudägare som rättar till sina misstag.
Peter Malmqvist, Nordnet:
- Jag drar mig åt bolag som inte är känsliga för konjunkturen. Tittar man på sektorer så är blir det sjukvårds-och konsumentsektorn och de i sin tur är dominerade av Hennes & Mauritz och Astra Zeneca. En del förlorare i år kan också komma tillbaka, dels för att de kan höja vinsterna, dels för att investerarna dras till dem som eventuella turn around-case. Där finns till exempel Ericsson, JM och NCC, men de är inga säkra framgångssagor.
Kim Evjenth, Kaupthing:
- Vi tror på fortsatt stark verkstad nästa år och telekom. Eventuellt också bank, men det är för tidigt att säga något mer bestämt om.


Ett gott nytt börsår, var den allmänna inställningen inför året som nu har gått. Men efter en skakig höst och ett år som ser ut avslutas i moll är det inte lika många som klämmer i med samma hälsning i år. Inför de sista börsdagarna på året har Stockholmsbörsens generalindex backat med nära 8 procent sammanlagt i år.


Lehman Brothers ser positivt på Europas aktiemarknad inför det kommande året, och spår att europeiska aktier kommer att öka i värde med 13 procent.


Inför 2009 (Utveckling 45%)


Konjunkturen fortsätter ned i källaren. Men börsen står och väger och kan nu börja klättringen uppåt. Det säger finansmannen Mats Qviberg när han förutspår börsåret 2009."Huvudtesen är att börsen bottnade sent i oktober-mitten av november. Vi vet inte förrän om ett par månader om den tesen består, men det är i alla fall den som Öresund arbetar efter.


2008 blev ett miserabelt börsår. Med extrema krafter i rörelse riskerar även 2009 bli stökigt. Men det finns ljuspunkter. "Det blir en kraftig tillväxt på börsen", säger en av de experter di.se talat med inför årsskiftet.Stockholmsbörsen har rasat med mer än 40 procent under 2008 och aktierna som klarat sig från minussiffror är lätträknade.

Inga kommentarer: